Nieuwe fabriek voor duurzame brandstof

Een regionale oliemaatschappij bouwt in Nederland een nieuwe fabriek voor duurzame brandstof. Op welke risico’s moeten de beveiligingsmaatregelen gebaseerd worden? En wat komt er kijken bij het realiseren van de ISPS goedkeuring?

Dit Scandinavische bedrijf heeft ambitie om ’s werelds grootste producent van hernieuwbare dieselbrandstof te worden en opent een NExBTL-fabriek in Rotterdam. Deze unieke fabriek is de eerste grote productie stap buiten de eigen vertrouwde omgeving. Een eigen omgeving die overigens gekenmerkt wordt door een zeer laag niveau van criminaliteit. Het uitgangspunt is ruimschoots te voldoen aan de security eisen die de havenautoriteiten stellen. Het doel is grondige – maar niet overdreven – beveiliging.

De eerste stap was het in kaart brengen van dreigingen en risico’s. Centraal daarbij stond niet alleen de continuïteit van het bedrijfsproces, maar vooral ook het imago van het merk. Een mogelijke confrontatie met milieubewegingen en actiegroepen speelde een belangrijke rol.

Ondersteuning en advies werd in vier stappen gegeven:

  1. Dreigings- en risicoanalyse
  2. Opzet Port Facility Security Plan (PFSP)
  3. Voorbereiding en begeleiding bij de International Ship & Port Security (ISPS) audit
  4. Advies over de aanpak, inrichting en borging van de beveiliging

Door een goede basis te leggen dankzij het kennen en onderbouwen van de risico’s was het mogelijk een goede balans te vinden voor de beveiliging zonder een overdaad aan maatregelen.

De aanpak stond vervolgens model voor het securitybeleid op andere locaties en wordt in security-audits toegepast.